top of page
Στον απόηχο του θερμότερου χειμώνα για την Ευρώπη, οι ηγέτες δεσμεύονται για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων
tianjin-2185510_1920.jpg

Αποτελεί αδήριτη ιστορική ανάγκη η λήψη μέτρων για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του Άνθρακα ωστέ να αναχαιτιστεί η Κλιματική διολίσθηση.

Ιγνατιάδης Αντώνης,Μηχανολόγος Μηχανικός ,υπευθυνος πωλήσεων SENIP

Date

    Το Πρόγραμμα Γεωσκόπησης της ΕΕ Κοπέρνικος σήμερα ανακοίνωσε ότι ο χειμώνας του 2020 που πέρασε στην Ευρώπη αποτέλεσε τον θερμότερο από την αφετηρία λήψης μετρήσεων.Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 ήταν μία από τις δύο πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί, στα ίδια επίπεδα με το 2016.

Στα καθ’ ημάς και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Μεσογείου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με καταγραφές της θερμοκρασίας στο κέντρο της Αθήνας χωρίς διακοπές από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα (από το 1890 λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός του Θησείου) η δεκαετία 2011-2020 είναι η θερμότερη όλων των εποχών για την Αθήνα, με μέση θερμοκρασία τους 19,03 C βαθμούς Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου (ΕΕΑ) στο Θησείο. Μάλιστα, η δεκαετία αυτή είναι ήδη κατά 1,5 C θερμότερη σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1860-1900! Δηλαδή –στην Αθήνα τουλάχιστον– έχουμε ήδη φτάσει στην «κόκκινη γραμμή» της ανόδου της θερμοκρασίας έως 1,5 C, που είχε θέσει η παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015, έτσι ώστε να μην υπάρχει γενικευμένη απορρύθμιση. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως τα έξι θερμότερα έτη των τελευταίων 160 χρόνων στην Αθήνα σημειώθηκαν την περίοδο 2011-2020.

Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, αυξήθηκε κατά 0,6% και 0,8% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019, για να φτάσει το 2020 στο υψηλότερο επίπεδό που έχει καταγραφεί ποτέ από το 2003 που διατηρούνται αρχεία.

Επιστρέφοντας στα συμπεράσματα της έκθεσης Κοπέρνικου , η βασική ανυσηχία που τεκμέρεται από την επεξεργασία των δεδομένων είναι πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί η έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 7,6% ετησίως κάθε χρόνο από το 2020 ως το 2030. 

“ Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε”, τόνισε ο Ζαν- Νοέλ Τεπότ διευθυντής του Κοπέρνικου. “ Όλοι οι δείκτες πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση”, υπογράμμισε.

Σε αυτό το δυσμενές πεδίο ανάλυσης των στατιστικών δεδομένων και της προβολής στο μέλλον διεξάγεται αρχης γενομένης από σήμερα η διήμερης διαδικτυακή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που οργανώνει ο Λευκός Οίκος με 40 ηγέτες προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων οι Σι Τζινπίνγκ,  Βλαντίμιρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι, Ταγίπ Ερντογάν αλλά κι οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιον, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

 

 

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να μειώσει έως 52% τις  εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 προσδοκώντας να εμπνεύσει άλλους ηγέτες στην υιοθέτηση παρόμοιων στρατηγικών και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της παγκόσμιάς κοινότητας .

 

"Κανένα έθνος δεν μπορεί να λύσει αυτή την κρίση από μόνο του", δήλωσε ο Μπάιντεν. Η κίνηση υπογραμμίζει τη δέσμευση του Προέδρου για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ακολουθεί τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την εξεύρεση κοινών λύσεων σε παγκόσμια ζητήματα. Η σύνοδος κορυφής επικεντρώνεται στην κινητοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών και "οικοδόμηση ενός ανθεκτικού μέλλοντος", σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να αναφέρει ότι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα έκανε τις οικονομίες πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές.

Οι ΗΠΑ επανήλθαν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη διεθνή συμφωνία-ορόσημο που υπεγράφη το 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από την οποία ο Τραμπ αποσύρθηκε

"Ως παγκόσμια κοινότητα, είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και αυτό θα απαιτήσει καινοτομία και συνεργασία με όλο τον κόσμο", δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Από την πλευρά της Κίνας ο προέδρος Σι δεσμεύτηκε  για μια «πράσινη ανάπτυξη», επιβεβαιώνοντας ότι η Κίνα θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 και τις μέγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Μιλώντας για την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας για το κλίμα, ο Σι είπε: Η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την από κοινού προώθηση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. "

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία με υπευθυνότητα εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτόν», υπογράμμισε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα εργάζεται «για την εφαρμογή μιας σύγχρονης νομοθεσίας» όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου ανησυχεί κυρίως από την υπερθέρμανση στη Σιβηρία και την Αρκτική, υπενθύμισε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, ότι η Μόσχα φιλοδοξεί «να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές» μέχρι το 2050. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα οι εκπομπές καυσαερίων στη Ρωσία είναι σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 1990: από 3,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί στα 1,6 δισ. τόνους, λόγω της «αναδιάρθρωσης» της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως εξήγησε.

 

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in υπέβαλε νέες δεσμεύσεις για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της δημόσιας χρηματοδότησης για νέους υπερπόντιους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Είπε ότι η Νότια Κορέα έχει σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες για εγχώριους σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα και έχει μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από τον άνθρακα.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η επιδίωξη της Γερμανίας  είναι να έχει τουλάχιστον 55% λιγότερες εκπομπές έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Είπε ότι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης είναι «ηθικό καθήκον» και ότι θα περιλαμβάνει «τίποτα λιγότερο από μια πλήρη μεταμόρφωση» τρόπος με τον οποίο ο κόσμος δραστηριοποιείται.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες να κινηθούν πιο γρήγορα σε καινοτόμες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες. "Βασικά, το 2030 είναι το νέο 2050", είπε.

Έιναι άλωστε σαφές πως η κλιματική αλλαγή ήδη επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας προμηνύοντας μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ανισορροπία και αστάθεια αν δεν επεξεργαστούν και εκτελεστούν αυθωρεί γενναίες και βιώσιμές μεταρρυθμιστικές στρατηγικές. Ο τομές της παραγωγής ενέργειας που συμμετέχει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην περιβαλλοντική επιβάρυνση έχει την ευκαιρία να αντιστρέψει τα δεδομένα, με χαρακτηριστικά ενός ασφαλούς και επωφελούς πλαισίου μετάβασης σε μια εποχή εξισορροπημένου ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα

AP21112443171512.jpg
< Previous News
Next News >
bottom of page